ETUSIVUINFOOHJELMASTIPENDITYHTEYSTIEDOTGALLERIALEKSAN KEVÄTSOITOT RY
Leksan Kevätsoitot 2004-2010
Leksan kevätsoitot 2009
Esiintyjiä 2010

Esiintyjiä Leksan kevätsoitoissa 2010

Sodankylän Lauluraito-kuoron elokuvasävelmistä koottu upea, elävin kuvin taustettu konsertti nähdään perjantaina, ja lauantai-illan suurkonsertti sisältää "Ruijan rannalla" -osuuden, jossa Sodankylän ja Kittilän ryhmät valottavat sävelin kveenilaulujen historiaa. Ruijan suomalaisten ja heidän keskuudessaan säilyneen musiikin erikoistuntija, opetusneuvos Matti Yli-Tepsa on  mukana toteutuksessa sekä esiintyy juhlakonsertissa puhujana. Matti Yli-Tepsa ja Merja Ylivaara julkaisivat pari vuotta sitten kveenilaulujen keruutyöstä ja  tuloksista kertovan teoksen "Maastamuuttajien laulu".

Souvarit ei kaipaa esittelyä, mutta heidän konserttivierailunsa sopii mainiosti matkateemaan. Nämä entisajan uittojätkien tapaan yli kolmekymmentä vuotta maata kiertäneet tanssittajat ovat Leksan soittojen juhlaesiintyjät siksi, että Leo sai eläessään olla soittamassa monilla Souvarien keikoilla ja mukana myös heidän huimilla vapaa-ajan retkillään kultamailta Jäämeren turska-apajille. Historialliselta taustaltaan riipaisevalta matkalta Auschwitziin Leo palasi mukanaan kuolemanleirillä kuolleen juutalaisen viulu ja Havaijilta kaulassaan lei. Souvarit ovat antaneet siivet Leon säveltämälle musiikille. Souvarien oma konsertti on lauantaina 24.4.

Melodonnat , Tarja Vanhalan johtama torniolainen naiskuoro, esiintyy Leksan soitoissa ensimmäistä kertaa. Donnat ovat laulaneet yhdessä 15 vuotta, ja nykyisin kuoroon kuuluu n. 40 laulajaa. Kuoron ohjelmistossa on muun ohella runsaasti hengellistä musiikkia, jota kuullaan lauantain päiväkonsertissa Marian kappelissa.

Markku Siirtola on sovittanut  sarjan matka-aiheista musiikkia ja koonnut kavereistaan esittäjäryhmän. Lauantain suurkonsertin toisena osana on  Elämä kuljettaa, kuvien sävyttämä sarja. Tulkitsijat viipyvät ensin suomalaisissa maisemissa, sitten kulkevat maailmalle monenlaisiin seikkailuihin ja lopulta kotipuoleen "siipeensä saaneina" mutta valmiina räväkästi uuteen nousuun. Ryhmässä soittavat  Leksan pojat, Harri basso ja Markku koskettimet, Lapissakin nähty kultaisen harmonikan 1999 voittanut Reijo Kumpulainen harmonikka sekä Anni Kiviniemi viulu, Jouni Apajainen, kitara ja laulu, Jani Kuparinen lyömäsoittimet.

Mukana jälleen mestareita

Aimo Mantere, Huuliharppu-Joel, on tuttu edellisiltä vuosilta. Viime kesänä Suomen pelimannimestariksi seppelöity Hannu Rahikainen on vähärivisten harmonikkojen soiton taitaja, mutta tarttuu mielellään myös klarinettiin.


Tulostusystävällinen versio |