ETUSIVUINFOOHJELMASTIPENDITYHTEYSTIEDOTGALLERIALEKSAN KEVÄTSOITOT RY
Leksan Kevätsoitot 2004-2010
Leksan kevätsoitot 2009
Esiintyjiä 2010

Leksan kevätsoitot 2004-2010

Maalaus Reijo RaekallioMaalaus Reijo RaekallioMaalaus Reijo RaekallioMaalaus Reijo Raekallio

Kittilän oma kansanmusiikkijuhla suunniteltiin talven ja kevään rajalle, kulttuurikesää avaamaan.

Ensimmäiset kevätsoitot järjestettiin v. 2004, viikkoa ennen vappua. Silloin tapahtumaan sisältyi vain kolme tilaisuutta, lauantaina ja sunnuntaina. Sittemmin juhla on laajentunut kolmipäiväiseksi ja jakautunut kirkonkylän ja Levin kesken. Vuosina 2004-2006 Leksan kevätsoittoja isännöi Kittilän pelimannit ja kuoro, vuodesta 2007 lähtien Musiikkiyhdistys Leksan kevätoitot ry.

Yleisötilaisuuksien määrä oli  keväällä 2009 jo toistakymmentä. Vuosittain vaihtelevassa esiintyjäjoukossa on Lappi ollut aina vahvasti edustettuna, mutta eri vuosina musiikkivieraita on saapunut maamme kaikilta kulmilta etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Keväällä 2008 saatiin ensimmäiset ulkomaiset vieraat, virolainen musiikkiryhmä Haapsalusta. Vuoden 2009 ulkomaisina musiikkivieraina olivat domran- ja pianonsoiton huipputaitajat Murmanskista. Vuoden 2010 juhlaa väritti pelimanniryhmä Lakselvista Ruijasta.

Ensimmäisinä viitenä keväänä juhlalla oli eri teema, ja taiteellisina johtajina ovat toimineet musiikinopettajat. Vuoden 2004 juhla rakentui uittoperinteen ympärille nimellä ”Tukkilaiset tulevat”, ohjaajana Matti Yli-Tepsa. Vuoden 2005 teemaa ”Kotiseutu Pohjolassa” ohjasi Reino Vanhatalo. Seuraavina kolmena  vuotena ohjaajana toimi Heidi Korhonen, teemoina ”Erämaan laulu”, ”Lapin kulta” ja ”Tunturilaulut”.
Kevään 2009 tapahtumalle ei nimetty yhtenäistä teemaa, vaan tarjontaa haluttiin laajentaa tilaisuuksien sävyjen vaihtelulla ja esityspaikkojen monipuolisuudella. Vuonna 2010 soittojen teemana oli "matka" ja ohjaajana edelleen Heidi Korhonen.

Tapahtuman kohokohtia oli Souvarien lahjakonsertti, joka koostui puoliksi Souvarien omasta nykyohjelmistosta, puoliksi Leena ja Leo Siirtolan suosituimmista kappaleista. Tapahtumissa julkaistaan myös Leon parhaimmista sävellyksistä CD-levy Leksan muistosoitot, uusina sovituksina, Lasse Hoikan ja Souvarien tulkintoina.

Uudella nimellä 2011aloittanut Levin Kevätsoitot jatkaa Leksan kevätsoittojen innoittamana perinteen ja nykypäivän yhteyden lujittamista.

Lapin pelimanni Leksa

Leo Siirtola (1927 – 2003), kavereiden kesken Leksa, oli pelimanni koko elämänsä ajan. Leo oli itseoppinut soittaja, joka vanhempiensa kertoman mukaan soitti jo nelivuotiaana. Viulusta tuli hänen pääsoittimensa.

Viulun lisäksi hän soitti harmonikkaa, sahaa, mandoliinia ja huuliharppua. Leksa oli vakiovieras Lapin Jutajaisissa, Kaustisen festivaaleilla, Eteläpohjalaisissa Speleissä ja monissa muissakin kansamusiikkitapahtumissa ympäri Suomea. Hänen soittomatkansa suuntautuivat eri ryhmien mukana ulkomaille, useisiin Euroopan maihin sekä myös Yhdysvaltoihin, kaukaisimpana kohteena Havaji.
Leksan elämänvaiheista ja pelimanninurasta voi lukea elämäkertateoksesta Leo Siirtola, Lapin pelimanni (2006, Leena Siirtola).

Pitkä pelimanniura toi julkisuutta ja monenlaista tunnustusta: pelimanniviulunsoiton SM, mestaripelimannin arvo, director musices-arvo, Kalevalaseuran tunnustus perinteen vaalimisesta. Leon oma tuotanto käsittää toistasataa sävellystä, joista muutamat ovat Souvarien äänitteillä yltäneet kultalevyyn.

Musiikkijulkaisut:
  Pelimannin poluilta, nuottivihko (1987, Leo ja Leena Siirtola)
  Parkkarin polkka, kasetti (1990, Leo& Harri Siirtola, Kauko Ylitalo)
  Leksan lavatanssit, kasetti ja cd (1993,  Leo ja Leena Siirtola)
  Maailmankylässä, kasetti ja cd (1994, Leo ja Leena Siirtola)
  Viulu kaukaisen maan, kasetti ja cd (1998, Leo ja Leena Siirtola)
  Hetki kuin timantti, nuottivihko (2002, Leo ja Leena Siirtola)
  Hetki kuin timantti, cd (2002, Leo ja Leena Siirtola)
  Leksan Muistosoitot, cd (2010, Leena Siirtola / Souvarit)
Elämäkertateos:
  Leo Siirtola Lapin  pelimanni (2006, Leena Siirtola)


                             


Tulostusystävällinen versio |